CAPE COD


                                                                       
Cape Cod, vaak kortweg de Cape genoemd, is een smal schiereiland dat zich over een lengte van circa 120 km uitstrekt in de Atlantische Oceaan. Het schiereiland is vlak, met wat lage heuvels, door de wind gevormde zandduinen, zoetwatervijvers, meren, groene dennenbossen en mooie zandstranden. Cape Cod dankt zijn naam aan de overvloed aan kabeljauw (cod) die in het water rond het schiereiland te vinden is.

Cape Cod is onderverdeeld in verschillende secties waaronder de Upper Cap, Mid Cap, Lower Cap en de Outer Cap. In totaal zijn in al deze secties 15 stadjes gevestigd met ieder zijn eigen charme. De Upper Cape is het deel van Cape Cod dat het dichtst bij het vasteland ligt, bestaande uit de steden Bourne, Sandwich, Falmouth en Mashpee. Falmouth is de thuisbasis van de meest gebruikte veerverbinding met Martha's Vineyard. Het Mid-Cape gebied omvat de stadjes Barnstable, Yarmouth en Dennis. Het gebied beschikt over vele prachtige stranden. De Lower Cape en Outer Cape omvatten de rest van de kaap, zoals de steden Harwich, Brewster, Chatham, Orleans, Eastham, Wellfleet, Truro en Provincetown. Vandaag de dag staan de vijf buitenste steden (Provincetown, Truro, Wellfleet, Eastham en Orleans) bekend als de "Outer Cape". De stranden van de Outer Cape zijn tegenwoordig berucht vanwege de witte haaien en talloze andere haaiensoorten in de zomer. 


De voornaamste bron van inkomsten op de Cape is de toeristenindustrie, daarnaast is het schiereiland de grootste producent van cranberries (veenbessen) in Amerika. Ook de kaarsenindustrie en de scheepsbouw zijn van belang. De naburige eilanden Martha's Vineyard en Nantucket zijn per veerboot gemakkelijk bereikbaar. 

Cape Cod National Seashore bestaat uit 65 km duinlandschap met prachtige stranden, tussen Chatham en Provincetown.
Met de steun van president Kennedy werd Cape Cod National Seashore in 1961 een beschermd gebied. Ten zuiden van Chatham steekt het Monomoy National Wildlife Refuge kilometers ver in de oceaan en biedt een veilige haven aan meer dan 350 vogelsoorten. Dit voormalige schiereiland beslaat nu drie afzonderlijke eilanden, en is onbewoond, afgezien van de 7000 zeehonden die er 's zomers verblijven. De tweebaansweg naar Cape Cod Canal, de afscheiding tussen het schiereiland en het vasteland, voert je langs zeegezichten en een eindeloos aantal antiekzaken. Bezienswaardigheden / tips Cape Cod 2021:

De Upper Cape:

1)
Sandwich: Het schilderachtige Sandwich is het oudste stadje van Cape Cod en werd in 1637 gesticht. De belangrijkste industrie van Sandwich was ooit het glasblazen. Tegenwoordig kun je in het Sandwich Glass Museum (129 Main Street, State Route 130) meer dan drieduizend voorbeelden van Sandwich Glass bewonderen.

2)
Bourne: Bourne ligt aan het westelijke uiteinde van Cape Cod, met het Cape Cod Canal dwars door het noordelijke deel van de stad. Bourne werd voor het eerst gevestigd in 1640 door Ezra Perry als een deel van de stad Sandwich. Het werd officieel opgericht in 1884 en is de vestigingsplaats van de Massachusetts Maritime Academy. Bourne heeft een stads bos en een klein deel van de Shawme-Crowell State Forest, die is gelegen langs de noordelijke grens van Otis. Er zijn ook vele stranden te vinden langs de kust, de meeste langs Buzzards Bay. 

3) Mashpee: Cape Cod werd meer dan tienduizend jaar bewoond door inheemse volkeren. De historische Algonquian sprekende Wampanoag waren de inheemse bevolking die hier gevonden werden door de Engelse kolonisten in de zeventiende eeuw in het gebied van de Massachusetts Bay Colony. In 1658, nadat Engelse kolonisten arriveerden, begonnen ze zich te vestigen in het gebied van het huidige Mashpee, met de hulp van de zendeling Richard Bourne uit het naburige stadje Sandwich. Tegenwoordig is het stadje Mashpee bekend om zowel toeristische recreatie en om zijn karakteristieke Wampanoag cultuur. De Mashpee Wampanoag Tribe heeft hier zijn hoofdkantoor en elk jaar houden de Wampanoag een jaarlijkse pow-pow waarin ze traditionele activiteiten en ambachten tonen. 

4) Falmouth: Falmouth, in 1661 gesticht door quakers, groeide begin 19de eeuw uit tot een badplaats. Het pittoreske dorpsplein en de historische Main Street weerspiegelen een victoriaanse erfenis. De kust van Falmouth is ideaal om te varen, te windsurfen en op zee te kajakken. De stad heeft ook 19 km strand. Old Silver is het populairste strand, maar Grand Avenue heeft het indrukwekkendste uitzicht op de Vineyard Sound. Natuurliefhebbers vinden hier wandelpaden, zoutmoerassen en getijdepoelen, en mogelijkheden om te strandjutten en vogels te spotten. Het 5 km lange Shining Sea Bike Path biedt uitzicht op strand, haven en bossen op weg naar Woods Hole.


De Mid Cape:

1)
Barnstable: Het is slechts 20 km rijden vanuit Sandwich naar het stadje Barnstable. Barnstable is gesticht in 1639. Barnstable is bekend vanwege het Donald G. Trayser Memorial en Coast Guard Heritage Museum, gevestigd in het Old Customs House Building aan State Route 6A. De collectie bestaat uit scheepsmodellen, schilderijen van schepen en scheepsuitrustingen. 

2) Hyannis: Hyannis is een drukbezocht vakantieoord met leuke winkels, goede restaurants en uitstekende hotels. Levendig is het vooral op Main Street, met vele eethuizen, bars en boetieks. Ook heeft Hyannis enkele fraaie stranden: Kalmus Park Beach (Ocean Street), Veteran's Memorial Beach (Ocean Street), Orin Keyes Jr. Memorial Park Beach (Sea Street) en Craigville Beach (Craigville Beach Road), een van de mooiste stranden in Massachusetts. Hy-Line Cruises verzorgt zowel havenrondvaarten van een uur door Lewis Bay en Nantucket Sound (van half april tot begin november) als een geregelde veerdienst (van half mei tot eind oktober) naar de eilanden Martha's Vineyard en Nantucket. Ocean Street Dock is voor alle afvaarten het vertrekpunt. Het zomerverblijf van president John F. Kennedy staat in Hyannis Port. Je kunt het huis zien wanneer je een rondvaart door de haven maakt met een boot van Hy-Line. Op Ocean Street in Hyannis staat een 3,7 m hoog gedenkteken ter nagedachtenis aan president Kennedy. (Voor meer informatie bezoek mijn website). 

3)
Yarmouth: Voor de Europese kolonisatie werd Yarmouth ook bewoond door de Wampanoag. Yarmouth is vernoemd naar Great Yarmouth, een stad in de provincie Norfolk, aan de oostkust van England. Yarmouth Port op Cape Cod Bay is een betoverend dorp met kleine winkeltjes, terwijl de het westen en zuiden van Yarmouth meer commerciële gebieden zijn. Het heeft 11 openbare zoutwater stranden en twee zoetwater vijver stranden. Het is ook heel dicht bij de Bass Hole promenade, een van de mooiste wandelingen die de Mid-Cape te bieden heeft en inclusief gratis parkeergelegenheid en een picknickplaats met barbecues.

4) Dennis: Dit elegante dorp heeft zich ontwikkeld tot een levendig artistiek centrum en hier vindt je het Cape Playhouse uit 1927, Amerika's oudste professionele zomertheater, evenals enkele van de mooiste openbare golfbanen van de Cape. De lijst met beroemde toneelspelers die hier hun carrière zijn begonnen is indrukwekkend. Enkele oud acteurs van het Playhouse die later een Oscar wonnen, zijn Humphrey Bogart, Bette Davis en Henry Fonda. Het Playhouse complex omvat ook het Cape Cod Museum of Art , met werk van kunstenaars uit Cape Cod. De Scargo Hill Tower, een kort ritje naar het oosten, is open voor publiek en biedt een prachtig uitzicht.


De Lower Cape:  


1) Brewster: Het in 1656 gestichte stadje Brewster ligt 11 km ten oosten van Dennis aan State Route 6A. Brewster bestaat uit een oostelijk en een westelijk deel en heeft enkele interessante bezienswaardigheden. Het aan State Route 6A in West Brewster gelegen Cape Cod Museum of Natural History geeft inzicht in de fauna en flora op Cape Cod. Het New England Fire and History Museum aan State Route 6A heeft een uitgebreide verzameling antiek brandblusmateriaal en oude Amerikaanse voorwerpen.

2)
Harwich: Harwich omvat de dorpjes Harwichport (het gezelligste dorpje), South Harwich en West Harwich. Te vinden op Route 6, exit 10, rechts op route 124. Main Street in Harwich Port heeft een reeks interessante winkels. Harwich is een van de rustigste Kaap. 

3) Chatham: Het stadje Chatham werd gesticht in 1656. De Chatham Fish Pier op de hoek van Shore Road en Bar Cliff trekt vele bezoekers. Hier lossen de vissersschepen hun dagelijkse vangsten aan schelvis, kabeljauw, bot en heilbot. Vanaf Chatham Shore Drive, omringd door statig herenhuizen, heb je een schitterend uitzicht over de haven en de Atlantische Oceaan. Het gebied rond de vuurtoren, Chatham Lighthouse aan Shore Road, is vanwege het vergezicht over de oceaan bij bezoekers erg in trek. Het Chatham Railroad Museum aan Depot Road herbergt voorwerpen uit de geschiedenis van de spoorwegen, waarvan er vele meer dan honderd jaar oud zijn. (Voor meer informatie bezoek mijn website). 

4) Orleans: Orleans is een klein stadje op de Lower Cape. Orleans ontstond in 1693 door pelgrims uit de Plymouth-kolonie die ontevreden waren over de arme grond en de kleine stukken land die hun werden geschonken. In juli 1918 werd Orleans beschoten door een Duitse onderzeeër; de enige aanval op de VS tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1961 trok de toeristenindustrie aan door de oprichting van Cape Cod National Seashore door president John F. Kennedy. Ook heeft Main Street in Orleans een aantal interessante winkels. 

De Outer Cape:

1) Eastham: Eastham herbergt een aantal sites die zijn opgenomen in het nationaal register van historische plaatsen. Het historisch district Eastham, vlakbij het stadhuis, is de locatie van de Eastham Windmill, de oudste windmolen op Cape Cod. Een andere geregistreerde historische plek, Nauset Light, bevindt zich op het terrein van Cape Cod National Seashore. Eastham is ook de thuisbasis van drie musea, het 1869 Schoolhouse Museum, gelegen aan Route 6, tegenover het National Seashore Centre, het  1731 Swift-Daley House, het Antique Tool Museum en de Dill Beach Shack, allemaal op Route 6 grenzend aan het Eastham Post Office. 

2) Wellfleet: Kunstgalerieën, primo stranden en de beroemde Wellfleet-oesters lokken bezoekers naar dit kleine kustplaatsje. Het Marconi strand heeft een monument voor Guglielmo Marconi, die vanaf deze plek de eerste draadloze uitzending over de Atlantische Oceaan stuurde, en een strand met golvende duinen. De aangrenzende White Crest Beach en Cahoon Hollow Beach zijn uitstekend om te surfen. 

3) Truro: Ingeklemd tussen Cape Cod Bay in het westen en de open Atlantische Oceaan in het oosten, is de smalle Truro rijk aan uitzicht op het water en de stranden. Hier kun je Cape Cod Highland Light bezoeken daterend uit 1797, deze vuurtoren werpt de helderste licht op de kustlijn van New England en heeft een prachtig uitzicht. 

4) Provincetown: Na een gevaarlijke reis over de Atlantische Oceaan wierp de Mayflower, met de Pilgrim Fathers aan boord, op 20 november 1620 het anker uit in de haven van Provincetown, alvorens door te varen naar Plymouth. De herinnering aan de eerste landing van de Pilgrims wordt in het huidige Provincetown herdacht met het Pilgrim Monument op Town Hill. Deze granieten toren van 77 m hoogte, officieel ingewijd in 1910, is gebouwd op een 30 m hoge heuvel. Boven wordt je beloond met een prachtig uitzicht over de omgeving. Vandaag de dag is Provincetown een mooie en gezellig stadje en wordt de homostad van Cape Cod genoemd. Persoonlijk vind ik Provincetown de leukste stad van Cape Cod. (Voor meer informatie bezoek mijn website).


De eilanden:

1)
Martha's Vineyard: Martha's Vineyard kent een rijke variatie in landschappen en stadjes en anders dan Nantucket ligt het dicht bij het vasteland. In het extravagante stadje Oak Bluffs staan honderden Victoriaanse huizen en een fraaie carrousel. De perfecte plaats om de zon te zien ondergaan is Aquinnah, ook bekend als Gay Head. Voor meer informatie bezoek mijn website). 

2)
Nantucket: De Wampanoag noemden dit eiland 'land ver weg' en dat is precies wat het is. Het ligt 48 km uit de kust en de ongeveer 10.000 inwoners ontvangen jaarlijks ruim vijf maal zo veel bezoekers. Ooit was Nantucket de grootste walvishaven ter wereld, en dat verleden wordt bewaard in het kleine, maar interessante Whaling Museum. Voor meer informatie bezoek mijn website). Cape Cod, often referred to the Cape, is a narrow peninsula extending over a length of approximately 75 miles (120 km) in the Atlantic Ocean. The peninsula is flat, with low hills, wind-formed sand dunes, freshwater ponds, lakes, green pine forests and beautiful sandy beaches. Cape Cod gets its name from the abundance of cod which can be found in the water around the peninsula.

Cape Cod is divided into several sections including the Upper Cap, Mid Cap, Lower Cap and the Outer Cap. In all, 15 small towns are located in all these sections, each with its own charm. The Upper Cape is the part of Cape Cod closest to the mainland, comprising the towns of Bourne, Sandwich, Falmouth, and Mashpee. Falmouth is the home of the most-used ferry connection to Martha's Vineyard. The Mid-Cape area includes the towns of Barnstable, Yarmouth and Dennis. The area features many beautiful beaches. The Lower Cape & Outer Cape traditionally includes all of the rest of the Cape, or the towns of Harwich, Brewster, Chatham, Orleans, Eastham, Wellfleet, Truro, and Provincetown. In the present day, the five outermost towns (Provincetown, Truro, Wellfleet, Eastham and Orleans) are more commonly and collectively known as the "Outer Cape". The Outer Cape and the beaches in the area have become infamous for their summertime great white shark sightings along with numerous other shark species. 


The main source of income on the Cape is the tourist industry, in addition, the peninsula is the largest producer of cranberries in America. The candle industry and shipbuilding are also important. The neighboring islands, Martha's Vineyard and Nantucket are easily accessible by ferry. 

Cape Cod National Seashore consists of 40 miles (65 km) of dune landscape with beautiful beaches, between Chatham and Provincetown. With the support of President Kennedy, Cape Cod National Seashore became a protected area in 1961. South of Chatham, the Monomoy National Wildlife Refuge stretches miles into the ocean and provides a safe haven for more than 350 bird species. This former peninsula now covers three separate islands, and is uninhabited, apart from the 7000 seals that stay there in summer. The two-lane road to Cape Cod Canal, the partition between the peninsula and the mainland, takes you past seascapes and an endless number of antique shops.
Highlights / tips Cape Cod 2021


The Upper Cape

1)
Sandwich: The picturesque Sandwich is the oldest town in Cape Cod and was founded in 1637. The main industry of Sandwich was once glassblowing. Nowadays you can admire more than three thousand examples of Sandwich Glass in the Sandwich Glass Museum (129 Main Street, State Route 130). 

2) Bourne: Bourne is located at the western end of Cape Cod, with the Cape Cod Canal cutting across the northern part of the town. Bourne was first settled in 1640 by Ezra Perry as a part of the town of Sandwich. It was officially incorporated in 1884 and is the site of the Massachusetts Maritime Academy. Bourne has a town forest and a small part of the Shawme-Crowell State Forest, which is located along Otis's northern boundary. There are also many beaches along its shores, mostly along Buzzards Bay.

3) Mashpee: Cape Cod was occupied for more than ten thousand years by indigenous people. The historic Algonquian speaking Wampanoag were the native people encountered by the English colonists here and in the area of the Massachusetts Bay Colony in the seventeenth century. After English colonists arrived, they began to settle the area of present-day Mashpee in 1658 with the assistance of the missionary Richard Bourne, from the neighboring town of Sandwich. Today the town of Mashpee is known both for tourist recreation and for its distinctive Wampanoag culture. The Mashpee Wampanoag Tribe has its headquarters here and every year the Wampanoag hold an annual pow-pow at which they display traditional activities and crafts.

4)
Falmouth: Falmouth, founded in 1661 by quakers, grew into a seaside resort in the beginning of the 19th century. The picturesque village square and historic Main Street reflect a Victorian heritage. The Falmouth coast is ideal for sailing, windsurfing and kayaking at sea. The city also has 12 miles (19 km) of beaches. Old Silver is the most popular beach, but Grand Avenue has the most impressive view of the Vineyard Sound. Nature lovers will find hiking trails, salt marshes and tidal pools, and opportunities for beachcombing and bird watching. The 3 miles (5 km) long Shining Sea Bike Path offers views of the beach, harbor and forests on the way to Woods Hole.


The Mid Cape:


1) Barnstable: It is only a 12,5 miles (20 km) drive from Sandwich to the town of Barnstable. Barnstable was founded in 1639. It is known for the Donald G. Trayser Memorial and Coast Guard Heritage Museum, located in the Old Customs House Building on State Route 6A. The collection consists of ship models, paintings of ships and ship equipment. 

2) Hyannis: Hyannis is a busy resort with nice shops, good restaurants and excellent hotels. It is always lively on Main Street, with many eateries, bars and boutiques. Also, Hyannis has some beautiful beaches: Kalmus Park Beach (Ocean Street), Veteran's Memorial Beach (Ocean Street), Orin Keyes Jr. Memorial Park Beach (Sea Street) and Craigville Beach (Craigville Beach Road), one of the most beautiful beaches in Massachusetts. Hy-Line Cruises provides both one-hour hourly port tours through Lewis Bay and Nantucket Sound (from mid-April to early November) and a regular ferry service (from mid-May to late October) to the islands of Martha's Vineyard and Nantucket. Ocean Street Dock is the departure point for all departures. The summer residence of President John F. Kennedy lies in Hyannis Port. You can see the house when you make a trip through the harbor by boat from Hy-Line. On Ocean Street stands a 3.7 meter high monument in memory of President Kennedy. (For more information please visit my website).  

3) Yarmouth: Prior to European colonization, Yarmouth was also inhabited by the Wampanoag. Yarmouth is named after Great Yarmouth, a town in the county of Norfolk, on the east coast of England. Yarmouth Port on Cape Cod Bay is an enchanting village with small shops, while the villages of West and South Yarmouth are examples of more commercialized areas. It has 11 public saltwater beaches and two freshwater pond beaches. Also, it is very close to the Bass Hole boardwalk, one of the most scenic walks the Mid-Cape has to offer and includes free parking and picnic area with grills.  

4) 
Dennis: This elegant village has developed into a lively artistic center and here you will find the Cape Playhouse from 1927, America's oldest professional summer theater, as well as some of Cape's most beautiful public golf courses. The list of famous actors who started their career here is impressive. Some old actors from the Playhouse who won an Oscar later are Humphrey Bogart, Bette Davis and Henry Fonda. The Playhouse complex also includes the Cape Cod Museum of Art, with work by artists from Cape Cod. The Scargo Hill Tower, a short drive to the east, is open to the public and offers a beautiful view.


The Lower Cape:

1)
Brewster: Founded in 1656, the town of Brewster lies 7 miles (11 km) east of Dennis on State Route 6A. Brewster consists of an eastern and a western part and has some interesting sights. The Cape Cod Museum of Natural History located on State Route 6A in West Brewster provides insight into the fauna and flore on Cape Cod. The New England Fire and History Museum on State Route 6A has an extensive collection of antique fire extinguishing material and old American objects. 

2) Harwich: Harwich includes the villages of Harwichport (the coziest town), South Harwich, and West Harwich. To find on Route 6 to Exit 10, right on Route 124. Main Street in Harwich Port has a string of interesting shops. Harwich is one of the quieter Cape. 

3) Chatham: The town of Chatham was founded in 1656. The Chatham Fish Pier on the corner of Shore Road and Bar Cliff attracts many visitors. Here the fishing vessels unload their daily catches of haddock, cod, flounder and halibut. From Chatham Shore Drive, surrounded by stately mansions, you have a magnificent view over the harbor and the Atlantic Ocean. The area around the lighthouse, Chatham Lighthouse on Shore Road, is very popular with visitors because of the view over the ocean. The Chatham Railroad Museum on Depot Road houses objects from the history of the railways, many of which are more than hundred years old. (For more information please visit my website). 

4) Orleans: Orleans is a small town on the Lower Cape. Orleans was first settled in 1693 by Pilgrims from the Plymouth Colony who were dissatisfied with the poor soil and small tracts of land granted to them. In July 1918, Orleans was shelled by a German submarine; the only attack on the continental U.S. during World War I. The town's tourism industry was helped in 1961 with the creation of the Cape Cod National Seashore by president John F. Kennedy. Also, Main Street in Orleans has some interesting shops. 


The Outer Cape:

1) Eastham: Eastham is home to a number of sites that are listed on the National Register of Historic Places. The Eastham Center Historic District, located near Town Hall, is the site of the Eastham Windmill, the oldest windmill on Cape Cod. Another registered historic place, Nauset Light, is located on the grounds of the Cape Cod National Seashore. Eastham is also the home to three museums maintained, the 1869 Schoolhouse Museum, located on Route 6, opposite the National Seashore Center, the 1741 Swift-Daley House, the Antique Tool Museum and the Dill Beach Shack, all on Route 6, adjacent to the Eastham Post office.

2) WellfleetWellfleet: Art galleries, primo beaches and those famous Wellfleet oysters lure visitors to this little seaside town. The Marconi Beach has a monument to Guglielmo Marconi, who sent the first wireless transmission across the Atlantic from this site, and a beach backed by undulating dunes. The adjacent White Crest Beach and Cahoon Hollow Beach offer high octane surfing.

3) Truro: Squeezed between Cape Cod bay on the west and the open Atlantic on the east, narrow Truro abounds with water views and beaches. Here you can visit Cape Cod Highland Light dating to 1797, this lighthouse casts the brightest light on the New England coastline and offers a sweeping view.

4)
Provincetown: After a dangerous journey across the Atlantic, the Mayflower, with the Pilgrim Fathers on board, threw the anchor in the port of Provincetown before continuing to Plymouth on 20 November 1620. The memory of the first landing of the Pilgrims is commemorated in the current Provincetown with the Pilgrim Monument on Town Hill. This granite tower, 77 meters high is built on a 30 m high hill and officially dedicated in 1910. Above you'll be rewarded with stunning views of the area. Today Provincetown is a beautiful and cozy town and is called the gay city of Cape Cod. Personally, Provincetown is the nicest city in Cape Cod (for more information please review my website).


The Islands:

1)
Martha's Vineyard: Martha's Vineyard has a rich variety of landscapes and towns and, unlike Nantucket, it is close to the mainland. In the extravagant town of Oak Bluffs are hundreds of Victorian houses and a beautiful carousel. The perfect place to watch the sun go down is Aquinnah, also known as Gay Head. For more information please visit my website). 

2)
Nantucket: The Wampanoag called this island 'land far away' and thta is exactly what it is. It is located 30 miles (48 km) from the coast and the approximately 10,000 inhabitants receive more than five times as many visitors each year. Nantucket was once the largest whaling port in the world, and that past is preserved in the small but interesting Whaling Museum. (For more information please visit my website).
@MK

 
eXTReMe Tracker